Ruuvinkantojen tunnistamisesta

Silloin tällöin saamme kyselyjä oikeiden ruuvauskärkien valinnasta eri ruuvityypeille. Tässä artikkelissa käydään lyhyesti läpi muutamia Suomessa yleisimmin käytössäolevia kantoja sekä niiden mahdollisia käyttöpaikkoja. Tämä on pintaraapaisu aiheesta, eikä missään nimessä toimi täysin tyhjentävänä informaationlähteenä, mutta toimii mainiosti kotinikkarin perustietopankkina.
 
Ihan alkuun on hyvä muistuttaa, että kärjen valinta alkaa vääntötyökalusta. Käytätkö ruuvauskärjen pyörittämiseen konetta, ja jos kyllä niin minkälaista konetta vai teetkö kaiken käsikäyttöisellä ruuvauskahvalla?

Akkuporakoneisiin on saatavilla kahta erilaista päätyyppiä: konekärjet ja ruuvauskärjet. Konekärjet on tarkoitettu akkuporakoneeseen jossa on impact-toiminto eli iskevä ruuvinkiertomenetelmä. Tämä ei tarkoita samanlaista iskuporakonetta, jolla porataan reikiä betoniin, vaan nimenomaan paksujen ja pitkien ruuvien kiristämiseen suunniteltua iskutoimintoa, joka iskee kärkeä hiukan aina kiertymisen lomassa. Helpoiten tunnistat tämän pyörittämällä konetta vapaakäynnillä. Iskevä kone pitää yleensä säksättävän äänen pyöriessään, kun taas tavallinen akkuporakone vain rullaa tasaisesti. Esimerkki konekärjestä.

 

Toinen päätyyppi on tavallinen ruuvauskärki. Tavallisia kärkiä voi huoletta käyttää normaalin akkuporakoneen kanssa ja käsikahvalla ruuveja kiertäessä. Merkittävin ero näiden kahden kärkityypin välillä on yksinkertaisesti karkaisu. Konekärjet ovat suunniteltu kestämään jatkuvia iskuja kiertämisen lomassa, kun taas tavalliset kärjet voivat helposti hajota.
 
Yleisimmät ristipääkärjet Suomessa ovat Phillips sekä Pozidriv. Molemmat muistuttavat kiusallisen paljon toisiaan, varsinkin huonosti katsoessa, mutta toimivat ristiin erittäin huonosti. Kukapa ei joskus olisi yrittänyt kiertää aivan vääränlaisella meisselillä huonosti näkyvissä olevaa säätöruuvia ja ihmetellyt miksi kärki pyörii tyhjää ruuvin päällä. Kärjen tyyppi on usein painettuna ruuvauskärjen kylkeen.

 

PZ1 Bit

 

 

 
PH2 Phillips-ruuvin kanta on kuvioltaan täysin risti. Phillips lyhennetään kärjissä, ja ruuveissa PH ja perässä on kokomerkintä. Esimerkiksi PH0, PH1 tai ylivoimaisesti yleisin PH2. PH2 onkin juurruttanut paikkansa esimerkiksi kipsilevyruuvien sekä lastulevyruuvien kantana.

 

 

 

 

 

 

 
PZ2 Pozidriv-ruuvin kanta on risti, mutta se sisältää myös ylimääräiset ”tähden sakarat”. Tästä kuulee joskus käytettävän lempinimeä tähtipää, mutta se saattaa johtaa harhaan, koska Torx-kärjet muistuttavat tähteä enemmän. Pozidriv lyhennetään kärjissä ja ruuveissa PZ ja sen perässä on niin ikään kokomerkintä. Esimerkiksi PZ0, PZ1 ja ehkä se yleisin PZ2. Pozidriv-kantaisia ruuveja käytetään hyvin usein keittiökalusteissa ja saranamekanismeissa.

 

 

 

 

 

Tasakärkinen kanta on suora viiva poikittain ruuvin kannassa. Tämä lyhennetään usein vain pelkällä numerolla ja joskus viivamaisella symbolilla ja numerolla. Numero ilmoittaa uran leveyden millimetreinä. Tasakärkisen ruuvin käyttö on vähentynyt takavuosista huomattavasti, kun markkinoille on tullut paremmin pitäviä vaihtoehtoja. Tasakärki on silti edelleen käytössä joissakin säätökohteissa ja tietenkin esimerkiksi vanhoissa kalusteissa ja keittiöissä. Jos vanhan tasakärkisen kanta on kulunut, eikä taltta tahdo pysyä urassaan, voi kokeilla esimerkiksi sinitarraklönttiä ruuvin kannan ja meisselin välissä. Toisinaan avatessa todella ruosteisia ruuveja on ainoa vaihtoehto sahata uusi ura rautasahalla kantaan tai katkaista kanta kokonaan.

 

 

 

 Torx-ruuvin kanta muistuttaa tähteä. Kärjissä ja ruuveissa se lyhennetään yksinkertaisesti kirjaimella T ja perässä on kokomerkintä. Esimerkiksi T15, T20, T27 jne. Yleisimmät näistä käytössä olevista ovat mallit T20 ja T25. Kokoluokka korreloi yleisesti ottaen ruuvin kokoa. Isommassa ruuvissa on isompi kanta kuin pienessä. Torxista on olemassa lukemattomia eri variaatioita, kuten esimerkiksi Turva-Torx, Ttap, Würth Assy jne. Pääsääntöisesti ne käyvät jollain tavalla hetkellisesti ristiin, mutta eivät kunnolla. Siksi suosittelemme hankkimaan aina oikeanlaiset kärjet. Torxit ovat yleisesti käytössä rakentamisen puuruuveissa ja elektroniikka-asennuksissa. Torxin etu esimerkiksi ristipäisiin ruuvinkantoihin on, että tartuntapintaa on kiertoliikkeeseen enemmän, mikä estää kärjen lipsumista ruuvin kannassa, vaikka vääntöasento ei olisikaan täysin kohtisuorassa ruuvin kantaan nähden.

 

 

 

 Kuusiokolo-kärjet ovat sanansa mukaisesti symmetrisiä kuusikulmioita. Yleensä ne lyhennetään vain numeroin, joilla ilmoitetaan kahden vastakkaisen sivun etäisyyttä toisistaan millimetreinä. Yleisimpiä kokoja ovat 5,6 ja 8. Kuusiokolokärjet ja -ruuvit ovat yleisesti käytössä esimerkiksi itse koottavissa huonekaluissa sekä joissain säätöruuveissa.

 

 

 

 

 

 

Ostaessasi ruuveja rautakaupasta valmiiksi paketeissaan, on oikea kärki usein painettu etiketin reunaan ja irtomyyntiruuveissa hyllykorttiin. Jos saat itse valita kannan kulloinkin käytössä olevaan kohteeseen, kehottaisin suosimaan Torx-kantaa ruuvin ruuvausvaiheen hyvän pitävyyden vuoksi. Kipsilevyruuveja ei tosin Torx-kantaisina vielä ainakaan saa. Jos taas kyseessä on ruuvi, jota joudutaan esimerkiksi säätämään, voisi valinta hyvinkin olla tasakärki. Valinnanvaraa kaupassa ei usein ole, jolloin valinta kohdistuu siihen, mitä tarjolla on. Niissä tilanteissa tekemistä helpottaa huomattavasti, jos omistaa kattavan kärkilajitelman.

 

 

Takaisin blogiin