Työkalujen teroitus

Miksi tehdä jo muutenkin haastavasta työstä itselleen vielä vaikeampaa kuin tekemällä sitä tylsillä työkaluilla? Pyrin kertomaan ja näyttämään tässä tekstissä lyhyesti, miten esimerkiksi käsihöylän terä tai puutaltta teroitetaan. Ei mennä kuitenkaan liikaa yksityiskohtiin vaikkapa terien materiaalien tai metalliseoksien kanssa, jotta teksti ei kävisi liian puisevaksi.

Lähikuva tylsästä taltanterästä

Ohessa lähikuva tylsästä puutaltanterästä

Ennen pitkää puu, puun sisältämät hartsit, öljyt tai yksinkertaisesti hankalansuuntainen syykuvio tylsyttävät puuntyöstökalujen terät. Tylsällä työkalulla työskentely tekee leikkausjäljestä rosoista ja voi olla pahimmassa tapauksessa jopa työturvallisuusriski. Siksi kehoitan lämpimästi kaikkia harrastajia ja miksei ammattilaisiakin ottamaan terien teroituksen viimeistään nyt haltuun.

 

Teroitukseen tarvitaan teroitettavan terän lisäksi hiomakivi tai kovasin, teroitustuki, joka pitää terän oikeassa kulmassa. Lisäksi tarvitaan suora taso tai pinta sekä tarvittaessa hiukan erittäin hienoa (esim. P1500) hiomapaperia.

Välineistöä

Puutaltta, kolme erikarkeuksista hiomakiveä sekä teroitusohjain

Esimerkkitapauksenamme olevan puhdistushöylän teroituskulma on 25 astetta. Teroituskulman voi hyvin mitata itse esimerkiksi astemitalla. Kun teroituskulma on saatu valituksi, säädetään teroitustuki ja asennetaan terä siihen. Teroitustuen tärkein tarkoitus on pitää terä paikallaan halutussa kulmassa koko teroituksen ajan. Sopivan teroitustuen voit siis hyvin tehdä vaikkapa puupalikasta, johon terän saa tiukasti kiinni, ja joka pitää teräkulman oikeana. Jos höylää tai käyttää talttoja runsaasti, on kuitenkin järkevää investoida jonkinlaiseen säädettävään teroitustukeen.

Taltan teroitusta, terää rullataan edestakaisin hiomakiven päällä

Kun terä on paikallaan, aloitetaan teroitus. Terää ei saa painaa sormet sinisenä hiomakiveä tai timanttia vasten, vaan hyvin kevyesti. Jos terä on kovin tylsä, kannattaa teroituksessa käyttää alkuun karkeaa pintaa. Jos taas terässä on syviä lovia tai monttuja, voi olla kannattavaa oikaista ihan aluksi terä vaikkapa smirkelillä tai kulmahiomakoneella. Terää rullataan edestakaisin hiomakiven pinnalla, ja pidetään silmällä teroituksen edistymistä. Kun haluttu terävyys on saavutettu, suoran puolen röysteen voi vielä hieroa sivuttain tasaisella pinnalla ja hienolla hiomapaperilla.

Teroitettu puutaltan terä

Kas näin. Terävä ja juuri teroitettu terä on myös ilo silmälle!

 

P.S. Katkoteräveitsen kärkiosan saa kätevästi teräväksi, kun siitä katkaisee yhden palan pois. Terää itsessään voi myös hiukan teroittaa esimerkiksi kahvikupin pohjalla, jos siinä on lasittamaton rengas.

Helppo tapa katkaista katkoteräveitsen kärki

Takaisin blogiin