Mikä ihmeen vikavirtasuoja?

Vikavirtasuoja Legrand

 

Vikavirtasuoja on sähkötekniikan komponentti, joka on suunniteltu suojaamaan ihmisiä, kotieläimiä ja miksei myös omaisuutta. Ulkonäkönsä perusteella se muistuttaa hiukan johdonsuojakatkaisijaa eli tuttavallisemmin automaattisulaketta. Molemmat komponentit ovat myös DIN-kiskoon kiinnitettäviä laitteita ja sijaitsevat usein ryhmäkeskuksessa ja markkinoilla on myös yhdistelmälaitteita, joissa on molemmat samoissa kuorissa. Vikavirtasuojan tehtävä on kuitenkin erilainen kuin johdonsuojakatkaisijan.

Johdonsuoja suojaa ensisijaisesti siitä lähtevää sähköjohtoa kuumenemasta liikaa, ja ehkäisee näin esimerkiksi pistorasiaryhmän ylikuormitusta. Johdonsuojakatkaisija saattaa vikatilanteessa päästää virtaa virtapiiriin ihmiselle vaarallisen pitkän aikaa. Vikavirtasuojan tehtävä on laukaista virtapiirin sähkönsyöttö jo ennen kuin sulake tai johdonsuojakatkaisija laukeaa. Näin vältytään vaaralliselta sähköiskulta. Nykystandardi velvoittaa uudisasennuksissa asentamaan vikavirtasuojan kaikkiin maallikoiden tavallisesti käyttämiin pistorasia- tai valaistusryhmiin. Poikkeuksena on ainoastaan yhtä kiinteällä paikalla olevaa laitetta syöttävä pistorasia, kuten esimerkiksi jääkaappi tai pakastin. Tällaisten pistorasioiden läheisyyteen suositellaan sijoitettavaksi huomautuskilpi esim.”Vain jääkaapin kytkentään”.

 

 

Markkinoilta löytyy myös vikavirtasuojia pistorasiakoteloituna ja työmaakeskuksissa ovat usein vakioasennettuja.
 
No miten ihmeessä vikavirtasuoja sitten toimii? Yritän olla menemättä liiallisen tarkasti teknisiin yksityiskohtiin. Normaalitilanteessa, sähkölaitteen ollessa kytkettynä ja päällä, sähkövirta kulkee vaihejohdinta pitkin laitteeseen ja nollajohdinta pitkin takaisin. Tämä liike saa esimerkiksi sähkövatkaimen moottorin pyörimään. Eli virran suuruus on molemmissa johtimissa sama, mutta suunta eri. Jos sähkölaite vikaantuu, esimerkiksi edellä kuvattu sähkövatkain, ja siitä pääsee syystä tai toisesta virtaa purkautumaan myös laitteen metalliseen kuoreen ja sitä myöten maadoitukseen, on virran suuruus vaihejohtimen ja nollajohtimen välillä eri. Vikavirtasuoja laukeaa! Eli vikavirtasuoja laukaisee virtapiirin, mikäli menevä ja tuleva virta ovat erisuuret. Vikavirtasuojien nimelliset laukeamisajat ovat yleensä 30ms. Tässä ajassa ei ehdi tapahtua vahinkoa sähkölaitteen käyttäjälle.
 
Eli kun suunnittelet kiinteistön sähköjärjestelmän päivityksiä, ota huomioon vikavirtasuojaus. Valtuutettu sähköasentaja osaa kertoa aiheesta tarkemmin lisää ja suositella turvallisuutta lisäävien komponenttien tarpeesta kulloinkin kyseessä olevaan järjestelmään. Muista siis myös, että Suomessa sähkötöitä saa tehdä vain sähköalan ammattihenkilö.

C-tyypin johdonsuojakatkaisija

Kuvassa C-tyypin 16A johdonsuojakatkaisija

Takaisin blogiin