Kilo kittiä ja tonni kottia

Tämänkertaisessa vinkkinurkassa paneudumme hiukan kipsilevyseinän tasoitustöihin. Kipsikartonkilevy on yksi yleisimmistä väliseinissä käytettävistä materiaaleista. Se on helpon työstettävyytensä ansiosta yleistynyt käyttöön myös alakattorakenteissa. Seinässä käytettävät kipsilevyt ovat erittäin usein reunaohennettuja, jotta kahden levyn väliseen kuoppaan saadaan kätevästi tasoitettua saumanauha. Muutoin levyt ovat ruuvattu joko 300, 400 tai 600 millimetrin välein sijaitseviin rankoihin.

 

Reunaohennus

 

 

 

Ohessa kuva levyn reunaohennuksesta

 

 

Pari sanaa tasoitteista. Kotinikkarin on ehdottomasti järkevintä sekä kustannustehokkainta valita käyttöönsä valmistasoitteita. Tällöin työmaa pysyy hiukan siistimpänä, kun seossuhteet ovat käytettävässä tasoitteessa varmasti kohdallaan. Tasoitteiden nimet vaihtelevat hiukan valmistajan mukaan, mutta yleisimmin käytössä ovat J, LF, LH, LW ja LG. J-tasoite on suunniteltu erityisesti kipsilevyjen saumanauhan kiinnitykseen. Tähän tarkoitukseen muuta seosta ei pidä käyttämän, sillä sekä liimaavuus- että levittyvyysominaisuutensa vuoksi se on paras valinta. LF sekä LH ovat helposti hiottavia kevyttasoitteita, joilla voi esimerkiksi tasoittaa toistamiseen jo kertaalleen kiinnitetyn saumanauhan. LW on märkään tilaan suunniteltu kevyttasoite, jolla voi tasoittaa esimerkiksi kylpyhuoneen kipsilevystä valmistetun katon. LG on puolestaan karkea täyttötasoite, jolla voi tasoittaa kerralla maksimissaan noin 30 millimetrin syvyisiä koloja. Esimerkkikohteessamme on käytössä pelkästään tasoite J, koska tasoitettavaa alaa on niin vähän. Säästimme kuluissa ja otimme vain yhtä tasoitetta huomioiden sen, että J tasoite kutistuu kuivuessaan enemmän kuin esimerkiksi vaihtoehto LF.


Jos olet tottumaton lastan käsittelijä, suosittelen varaamaan työhön hyvin aikaa sekä työrauhaa. Mielestäni tämä on yksi niistä työvaiheista, joita ei kannata tehdä muuttopäivänä talkooväen - ja varsinkaan -juomien kanssa. Varaa välineet sekä materiaalit valmiiksi ja suojaa lattia tasoitettavan seinän edestä kunnolla. Suosittelen, että teippaat suojapahvin tai paperin kauttaaltaan reunoistaan maalarinteipillä lattiaan kiinni. Kun suoja on lattiassa kunnolla kiinni, on se helpompi lakaista tai imuroida puhtaaksi työvaiheiden välillä.

 

Tasoite levitetään seinälle tasoitelastalla. Lastoja on hyvä olla paria eri kokoa, esimerkiksi 20 sekä 25 senttiä leveitä yksilöitä sekä yksi vähän pienempi, jolla on kätevä kaivaa tasoitetta purkista. Tasoitetta kannattaa kaivaa purkista reunoja nuollen, sillä purkin sisäreunaan jäänyt tasoite saattaa kuivahtaa ja varista tasoitteen joukkoon, jolloin seokseen tulee sattumia – ja lopputulos kärsii.

        Tasoiteämpäri        Lasta pystyssä        Lasta vaakassa        Saumanauharulla

Tasoiteämpäri ja pakkelilasta

Lasta lähes kohtisuorassa tasoitettavaan pintaan nähden

Lasta seinän myötäisesti

Saumanauharulla

 


Lastan käyttö ja kulma vaativat harjoittelua. Perussääntö on: mitä pystymmässä lasta on tasoitettavaa seinää kohtaan, sitä vähemmän tasoitetta siihen jää. Jos taas lastaa kuljetetaan hyvin seinänmyötäisin liikkein, tasoitetta jää seinään enemmän. Molempia tekniikoita tarvitaan. Itse tapaan tasoittaa esimerkiksi ruuvinkannat lasta hyvinkin pystyssä, kun taas saumanauhan kanssa kuljetan lastaa niin vinosti kuin vain suinkin kykenen.

 

Kahden lastan tekniikka

     Kahden lastan tekniikka

 

 

Saumanauhan levityksessä ja asennuksessa on hyvä noudattaa levyvalmistajan antamia ohjeita. Yleissääntö kuitenkin on, että saumanauhaa tulisi käyttää kipsilevyn kaikissa saumoissa. Saumanauhan käyttö on tarpeellista siksi, että alusrakenteiden kuivuessa tai eläessä sään mukaan myös pintarakenne liikkuu hiukan. Nauhan tehtävä on pitää halkeama piilossa.

Reunaohennusmonttuun levitetään reilusti J-tasoitetta. Saumanauha kannattaa lyhentää sopivan mittaiseksi etukäteen, jotta rulla ei sotkeennu. Kun ura on täytetty, voi nauhan painella sormilla kevyesti paikalleen. Sitten vielä lastalla painetaan tukevasti tasoitteeseen kiinni. Tässä vaiheessa tulee välttää ilmataskujen syntymistä. Nauhan tulisi kostua kokonaan tasoitteesta, levyn puolelta. Jos ilmataskuja jää, voit raottaa nauhaa hieman reunasta ja painaa lastan kärjellä nauhan alle vähän lisää tasoitetta. Kun nauha on kunnolla asettunut uraan, jätä se kuivumaan valmistajan ohjeen mukaisesti: yleensä siis seuraavaan päivään tai minimissään kuuden tunnin ajaksi.

 

Tasoitetta urassa Nauha Lopuksi päältä  

Ensin uraan tasoitetta

Sitten nauha painellen paikalleen

Ja lopuksi ylitse

 

Levyn päädyissä ei ole reunaohennusta, vaan levyt asennetaan puskuun. Tällaisessa tapauksessa saumaa levennetään hiukan katkoteräveitsellä, jotta saumakohtaan saadaan hiukan paksummalti tasoitetta. Muutoin päätynauhojen kanssa edetään kuten edellä on opastettu.

Kun saumat on tehty, tasoitetaan vielä ruuvinkannat. Ruuvinkannat kannattaa tasoittaa siten, ettei ruuvinreiän ympärille jää tasoitetta ensimmäisellä kerralla oikeastaan yhtään.

Kun saumat ja tasoitetut paikat ovat kuivuneet, voit tarvittaessa hioa pahimmat epätasaisuudet kevyesti pois esimerkiksi hiomaklossilla. Tässä vaiheessa sopiva paperin karkeus on P100. Voit kokeilla myös hiomakonetta, mutta varoen. Muista suojata myös itsesi hiontapölyltä! Hionnan jälkeen on aika tehdä toinen tasoitekerros. Tämä on tarpeen, koska tasoite kutistuu kuivuessaan melko runsaasti. Kun tasoitat saumanauhojen päältä, voit halutessasi ottaa käyttöön hiukan aiempaa leveämmän lastan. Muista tasoittaa uudelleen myös ruuvinkannat, nyt hiukan ensimmäistä kerrosta paksummalla kerroksella tasoitetta.

Riippuen seinään saaduista kerrospaksuuksista saattavat tasoitetut kohdat vaatia vielä paikka paikoin jopa kolmannen tasoitekierroksen. Menettele kuten edellä. Kun viimeinen tasoitekerros on kuivunut, alkaa työn raskain vaihe, hionta. Yleensä omia tuotoksia hioessa motivaatio lastankäsittelyn opetteluun tuppaa kasvamaan eksponentiaalisesti: mitä paremmin lastaa on käsitelty, sen pienempi tarve hionnalle ja hikoilulle. Hio tarkkaan erityisesti tasoitettujen alueiden reunakohdat.

Maalaamisesta kerron kernaasti myöhemmin omassa artikkelissaan, mutta tässä vaiheessa on hyvä kuitenkin muistuttaa: jotta lopputuloksesta tulisi mahdollisimman hyvä, on tasoitetut kohdat maalattava ensiksi erikseen yhden kerran ja annettava kuivua kunnolla. Tasoitettu paikka imee maalia eri tavoin kuin paljas kipsilevy. Ellei tätä ota huomioon, tulee lopputulemasta takuuvarmasti laikukas.

 

Lopuksi muistutan vielä, että lastat on hyvä puhdistaa tuoreeltaan käytön jälkeen. Kaavi ylimääräiset tasoitteet lastan terästä roskiin. Tämän jälkeen terän voi pyyhkiä kostalla, tai huuhtaista. Älä kuitenkaan laske tasoiteklönttejä viemäriin. Puhdistuksen jälkeen terät kannattaa kuivata.

Olkoon voima kittaajan kanssa, vappunakin!

Linkkejä tuotteisiin:

Tasoitelasta 300mm

Tasoitelasta 200mm

Pakkelilasta 50mm

Hiomatuki käsikahvalla

 

 



 

 

 

 

 

Takaisin blogiin